«I see dead clothes»

GJESTEBLOGGER: Greenfluencer, journalist og kreativ konsulent Anja Stang er Shoppingfris aller første gjesteblogger. Foto: Julie Pike

Gjesteblogger: Anja Stang

Ble du skremt av overskriften? Det er synd, men også sant.

Jeg har jobbet med mote i 16 år. 18 hvis jeg regner med mastergraden fra London. Jeg pleide å se på mote som noe vakkert og bekymringsløst; en flukt fra en grå hverdag. Som moteredaktør la jeg vekt på inspirasjon fremfor salg av varer. Det handler ikke om å pushe varer, sa jeg.

«Du kan like gjerne finne noe tilsvarende secondhand eller på bestemors loft.»

Med årene har jeg fokusert stadig mer på kvalitet og tidløshet, på personlig stil fremfor trender. Jeg har hele tiden tenkt at plagg og tilbehør som er designet med omtanke og koster mer, varer lengre og brukes oftere. Det er også sant. Men i det siste har jeg begynt å tenke stadig mer på hvor alle plaggene ender opp. I see landfills.

Det produseres så mye, så altfor fort. Faktisk så fort at flere høyt aktede klesdesignere hopper av karusellen. Så mye fortere enn da jeg begynte som ung moteredaktør for nedlagte Inside magazine, rett fra Saint Martins College. Norsk mote lå for mine føtter, og et av mine største luksusproblemer var at de mest spennende designernavnene ikke var tilgjengelige for norske lesere.

HAPPY FEET: Denne tankegangen kan overføres til det aller meste!

See it now – buy it now
Nå er de det. Til gagns. Det aller meste ligger for våre føtter – det vil si hender. Et skarve tastetrykk unna, altså. Har du lyst og råd, har du lov. Og mens vi før måtte vente et halvår fra plaggene ble vist på catwalken til de kom i butikk, har et helt nytt fenomen endret det også: «See it now, buy it now» innebærer at plaggene er tilgjengelige rett etter visningen, og store, internasjonale motehus som Tom Ford og Burberry går i bresjen.

Systemet med å vente et visst antall måneder er kanskje gammeldags, men er det egentlig bra for oss at alt er tilgjengelig – hele tiden? Vi forføres kontinuerlig av noe nytt som er litt finere enn det vi har fra før – og kanskje litt billigere…

Jeg tror at overfloden av valgmuligheter er en av vår tids største bjørnetjenester. De fremstår befriende, men i praksis er de tidstyver. Tvangstrøyer.

De fleste som har barn, vet at de ikke bør gis for mange valg. I beste fall blir de forvirret; i verste fall uspiselige. Kanskje vi burde begynne å oppdra oss selv også? Og se oss om etter andre kilder til selvbekreftelse.

Jeg synes fortsatt mote på sitt beste kan være både inspirerende og blendende vakkert. Men jeg klarer ikke lengre å unngå å se alt som ligger bak. Hvor mye tid, energi og penger som går med til å oppsøke, prøve, kjøpe, frakte og henge opp. Kanskje bruke; kanskje ikke. Og så?

SØPPELBERG: Dette er skrapmetall, men det kunne like gjerne vært klær.

Klærnes kirkegård
Vi vet hvor plaggene ender opp til slutt, selv om det ikke er noe hyggelig å tenke på. Joda, vi gir bort, selger og resirkulerer, men totalt sett? Ser du, som meg, bergene av klær som har utspilt sin rolle? Gjerne i land langt borte, ute av syne og sinn.

Det hadde selvsagt vært mer behagelig å slippe de synene, og kaste seg over neste forsyning på Zara som et barn i en godtebutikk.

HELT GRØNN: «Fuskpels» i 90 prosent ull fra House of Dagmar, resirkulerte jeans fra Weekdays og hjemmestrikket lue kjøpt på Steinerskolens julemarked.

Skulle jeg virkelig ønske at jeg ikke visste? Nei. Bare ved å vite, blir vi motivert til å gjøre noe. Så hva kan vi gjøre? Begynne med oss selv:

  • Kjøpe mindre og bedre
  • Kjøpe mest mulig brukt
  • Støtte småskalafirmaer med mer bærekraftig produksjon
  • Stelle pent med det vi kjøper
  • Gi bort, bytte eller selge det vi ikke bruker

Du som følger Shoppingfri, har kanskje nettopp dét allerede. Masse karmapoeng til deg! Til dere andre: Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Det er kanskje en floskel, men det er sant. Og det er aldri for sent å begynne.

PS: Jeg har en liten utfordring på gang: Bli med på å kutte ut mest mulig unødvendig plast i hverdagen!
***
Tidligere i år annonserte jeg at Shoppingfri-bloggen er åpnet for gjesteskribenter. Anja Stang er altså førstemann ut. Anja Stang er greenfluencer, journalist og kreativ konsulent med fokus på bærekraft. Sjekk ut Green House by Anja Stang her og følg hennes grønne univers på Facebook.

Hvis DU har lyst til å dele dine tekster på Shoppingfri-bloggen, så send meg en mail.

Vi sees!
Beste hilsen Irina 

ps. Har du lyst på mer inspirasjon i hverdagen, så klikk på knappen nedenfor. Da får Shoppingfris nyhetsbrev rett i innboksen, én gang i uken.
JA, TAKK! Jeg vil bli inspirert

Obs! Du må bekrefte din epostadresse etter at du har meldt deg på. Hvis du ikke har mottatt ditt første nyhetsbrev innen få minutter etter at du har bekreftet adressen, så sjekk spam-filteret eller promotionsmappen i Gmail.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *