Grønn start på julen

De siste ukene har kjøpestopp igjen blitt et tema, særlig hos mange bloggere. Kanskje det er fordi vi nærmer oss jul. Eller kanskje det har sammenheng med at vi nettopp har lagt bak oss Black Friday – nok en amerikansk, kommersiell «høytid», som nordmenn har bestemt seg for å adoptere.

Screen Shot 2014-12-01 at 9.00.49 AM

Faksimile fra bloggen til Christine Otterstad.

Bloggeren Christine «Otters» Otterstad er blant de siste som har valgt å ta en pause fra shoppingen. Hun virker selv ganske overrasket over at hun skulle gjøre det. Som hun skriver på bloggen sin:

«Så skjedde det. Det som ingen trodde kom til så skje, aller minst meg selv. Ikke har helvete fryst til is og ikke regner det oppover. Men allikevel, dagen kom. Otters har shoppingstopp. Sånn på ekte. Ingen impulskjøp, ingen ny kjole til julebordet eller en aldri så liten partytopp fra HM.»

I likhet med mange av oss, oppdaget nemlig Christine at hun ikke trenger noen verdens ting. På shoppingtur i New York finner hun rett og slett ingenting å kjøpe! Det er kanskje et luksusproblem, men det er et problem som mange kan kjenne seg igjen. Vi trenger ikke mer. Vi har alt vi trenger.

I innlegget lurer Christine på om hun er litt sent ute, om trenden kanskje er over. Til det har jeg bare en ting å si: Det er aldri for sent å skru ned forbruket sitt! Velkommen i klubben, Christine, her er det fint å være.

Screen Shot 2014-12-01 at 9.04.38 AM

Faksimile fra bloggen Stikk og tøys.

Siri, som står bak bloggen Strikk og tøys, har også bestemt seg for å ta ett år uten shopping. Hun er allerede godt i gang, og oppdaterer bloggen sin med hyppige referater.

I det siste innlegget skriver hun om at hun har startet en omfattende ryddeprosess. Lite føles så tilfredsstillende som å tømme skuffer og skap for ting man ikke lenger trenger!

Screen Shot 2014-12-01 at 9.07.43 AM

Faksimile fra bloggen jennyskavlan.com

Trendikon Jenny Skavlan har nylig også blogget om grønne gleder, og betydningen av små valg i hverdagen. Hun har selv hatt kjøpestopp i et halvt år, og tidligere i høst deltok vi i en radiodebatt om miljøbevisste dameblader. For et par uker siden ble hun tildelt en pris for sitt engasjement for gjenbruk og redesign. I forbindelse med utmerkelsen ble hun fotografert av Truls Qvale i Botanisk hage. Bildene ble publisert i Se og Hør, og ligger også på bloggen hennes.

At profilerte bloggere og kjendiser tar et bevisst valg i forhold til miljø og forbruk, tror jeg har stor betydning. Så jeg vil bare gi disse damene en stor applaus, og si takk for hjelpen! Bevisst forbruk og en omtanke for miljøet er faktisk den fineste julegaven vi kan gi hverandre.

Og siden det er 1. desember i dag, benytter jeg anledningen til å minne om julekalenderen i regi av FB-gruppen Stop shop 2013. For tredje gang på rad inviteres alle som vil til å være med en gratis julekalender, der retningslinjene er som følger:

1. Alle kan legge ut ting i kalenderen. Legg gjerne ved et bilde, slik at det blir tydelig hva som gis bort. Det er mulig å legge ut flere ting hver dag.
2. De som er interessert i få kalendergaven, legger igjen en kommentar under bildet av den tingen de vil ha.
3. Den kommentaren som får flest “likes”, vinner kalendergaven.
4. Alle kaledergaver er gratis, og giveren spanderer porto.

Tidligere har blant annet bøker, skjerf, votter, CDer, smykker og lamper (!) blitt gitt vekk i kalenderen. Her er det ingen begrensninger – gi vekk alt du ikke lenger har bruk for, eller noe du tror vil glede andre. Bli med på kalenderen her.

Ha en god & grønn adventstid!

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *