Når kommer Cyber Monday?

De siste årene har handelsstanden i Norge kastet seg på Black Friday-trenden. Det var først i fjor at det virkelig tok av her til lands, og trolig vil den kommersielle høytidsdagen få enda mer oppmerksomhet i år.

Screen Shot 2014-11-23 at 21.35.43

Jeg har allerede mottatt søplepost som reklamerer for alle de «gode» tilbudene jeg kan slå til på under Black Friday, som i år faller på fredag 28. november.

Black Friday er en kommersiell oppfinnelse, som ikke overraskende har sitt opphav i USA. Det er fredagen etter Thanksgiving, som alltid faller på den siste torsdagen i november. Handelsstanden markerer dagen med å gi sine kunder ekstra gode tilbud. Mange lar seg lokke, og flere steder oppstår det hysteriske tilstander der ivrige kunder kjemper med alt de har om å få tak i de beste tilbudene. Nyhetsmeldinger om dødsfall og alvorlig skader som følge av shoppingtumultene er derfor ikke uvanlig.

NOV14_ap_black_friday_21_dm_121123_wmain

Foto: ABC News

Ifølge nettstedet Black Friday Death Count skal 7 personer ha mistet livet og 90 personer blitt skadet siden 2006. I fjor skal blant annet to personer ha blitt skutt utenfor WalMart i Florida, ifølge ABC News.

Nå er altså denne galskapen i ferd med å få et godt fotfeste også i Norge.

Foreløpig ser det ut til at nordmenn har gått glipp av en annen amerikansk shoppetradisjon, nemlig Cyber Monday. Det er kallenavnet på mandagen, som følger etter Thanksgiving. Begrepet ble første gang brukt i 2005, og er et påfunn fra den interaktive handelsstanden for å tiltrekke seg flere nettkunder. Dagen har i løpet av få år blitt blant dagene med størst nettomsetning i USA, ifølge Wikipedia. Så spørs det hvor lang tid det vil ta før norske nettsteder følger etter. Det er vel ikke usannsynlig at jeg snart mottar reklame for Cyber Monday også…

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *