Slik lykkes du med kjøpestopp

Du har bestemt deg. Dette er uken, måneden, året du skal teste kjøpestopp. Uansett om du er en erfaren stopshopper eller om det er første gang du hopper av forbrukskarusellen, så har jeg seks gode råd:

070113_NRK_Stopshop1. Alliér deg med noen!
Det er mye morsommere å gjennomføre dette sammen med andre. NRK Puls-redaksjonen lagde et program om viljestyrke og nyttårsforsetter i januar 2013, som viser at det er lettere å lykkes når man er flere. I den forbindelse lagde de også et innslag om Stop shop: http://tv.nrk.no/serie/puls/MDHP12000213/07-01-2013#t=23m46s

JUNI14_Not-Shopping List2. Skriv en ønskeliste!
At du tar en pause fra shoppingen betyr ikke at du plutselig skal bli en helgen, frigjort fra alle verdslige ønsker. Sannheten er det er masse ting du kommer til å få lyst på. Og spesielt nå som det er salg, så er det vel egentlig ganske lurt å kjøpe de fine vinterskoene på salg, eller?!

Mitt tips: Lag en ønskeliste med en eneste gang! Heng den opp på kjøleskapet, doveggen, ved nattbordet eller et sted du får øye på den ofte. Skriv ned ALT du ønsker deg, stort og smått. Min erfaring er at mange av de tingene jeg skriver ned, ikke virker like attraktive etter en liten stund. Eller jeg oppdager at jeg har noe liknende bakerst i skapet allerede.

I løpet av mine to kjøpefrie år (2012-2014) opplevde jeg også flere ganger at ting som sto på listen min plutselig kom min vei UTEN at jeg kjøpte den selv. Flere ganger har jeg fått uventede gaver, blant annet fra en VG-journalist da jeg virkelig var i nød, og en annen gang fra en raus sokkeprodusent. Nylig fikk jeg også en primus da eksen min hadde ryddet i kjellerboden sin. Det hadde stått på ønskelisten i over ett år! (Uten at han visste det…)

3. Print ut gamle kontoutskrifter
Nå har vi nettopp bikket et kalenderår. Tiden er inne for å gå inn i nettbanken, og printe ut samtlige kontoutskrifter fra i fjor, fra januar til og med desember. Bruk ti minutter på å gå gjennom alle månedene og legg sammen summene du har brukt i butikker som selger “klær og ting” – H&M, XXL, Jernia – ja, du skjønner. Summen du kommer frem til gir deg et realistisk anslag på hvor mye du potensielt kan spare på ett år. Mye penger, ikke sant?!

10347168_669409923113442_8296463249963177785_n4. Lag dine egne kjøreregler!
Bestem deg for hvilke regler som skal gjelde for din kjøpefrie periode. Skal kjøpestoppen kun gjelde deg eller hele familien? Er det et mål å spare mest mulig penger, eller har du et ønske om å leve mest mulig miljøbevisst? Er det greit å kjøpe hobbyutstyr, som garn og strikkepinner? Hva med gaver til andre? Og hvor lenge skal kjøpestoppen vare? Skriv ned dine regler og heng de gjerne opp ved siden av ønskelisten, så vet du hva som gjelder for deg.

Screen Shot 2014-02-26 at 10.58.34 PM5. Arranger byttekveld!
Inviter venner, familie, kolleger og naboer og arranger en lokal byttekveld. Reglene lager dere selv.

Og det ikke bare damer som kan ha glede av byttekvelder! Programleder Christian Strand i NRKs Forbrukerinspektørene bestemte seg for å prøve selv høsten 2013, og inviterte flere kamerater for å bytte klær, bøker, filmer og ting. Her kan du se hvordan det gikk med Christian og kameratene:
http://tv.nrk.no/serie/forbrukerinspektoerene/mdhp11000914/26-02-2014#t=17m33s

6. Bli med iFacebookgruppen Stop shop 2013!
Dette er trolig mitt viktigste tips. I Facebookgruppen Stop shop 2013 får du følge av over 2000 andre kjøpestoppere, som villig deler sine råd og tips om hvordan de takler sine utfordringer. Gruppen har eksistert i over to år (opprettet like før 2013, derav navnet), og utgjør i dag et verdifullt arkiv over erfaringene fra flere hundre medlemmer som selv har forsøkt kjøpestopp i praksis. Skulle du mangle motivasjon eller føle skam over å ha sprukket, vil denne gruppen vil gi deg det du trenger av støtte og peptalk for å komme i riktig modus igjen.

Har du andre tips eller egne erfaringer du vil dele med andre? Legg gjerne igjen en kommentar nedenfor. Da gjenstår det bare for meg å ønske deg lykke til – dette klarer du. Å ta en pause fra shoppingen er faktisk enkelt. Og befriende. Prøv selv.

Facebook Comments

One thought on “Slik lykkes du med kjøpestopp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *