Tour de Haugaland

Screen Shot 2013-12-10 at 8.54.40 PMOnsdag 11. desember 2013 går ferden til Karmøy. Her venter en entusiastisk gjeng fra Fairtrade Karmøy, som har sydd sammen en hel dag med arrangementer for meg.

Dagen begynner kl. 09.30 med et foredrag for cirka 55 elever ved Karmsund videregående skole. Deretter går turen videre til Haugaland videregående skole, hvor jeg skal holde et foredrag for cirka 150 elever kl. 12.

Når jeg treffer unge mennesker, forsøker jeg alltid å finne en måte å gjøre temaet kjøpestopp interessant og relevant for dem. Det er kanskje ikke klær og sko og vesker og tilbehør som utgjør deres største shoppinguvaner. Kanskje det er snus og cola og mobildeksler? Eller Canada Goose-jakker? Eller piper?

Etter at jeg har varmet opp forsamlingen litt, gjerne ved å fortelle dem om mine egen bomkjøp gjennom tidene, vil de som regel også fortelle om egne bomkjøp. I slike øyeblikk, når tilhørerne byr på seg selv og forteller åpent og ærlig om hvordan de har hatt det, så kjenner jeg virkelig at jeg har verdens morsomste jobb! Å få lov til å møte ungdommer over hele landet, og engasjere dem i et tema som er så viktig, føles som et stort privilgium.

Begge skoleforedragene er i regi av Forfattere til skolen, som er et gratis tilbud til videregående skoler. Jeg er bare en av mange forfattere, innen en lang rekke temaer, som reiser rundt og holder slike foredrag. Prosjektet sponses av Fritt Ord og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Skolene betaler altså ingenting, alle utgifter dekkes av Fritt Ord og NFF. Dette tilbudet er nesten for godt til å være sant, og fortjener all den oppmerksomhet det kan få.

I morgen kveld kl. 19 skal jeg holde et foredrag i Kulturkirken Skåre, hvor også gruppen Vesterled vil spille. Arrangementet er gratis og åpent for alle, og er et samarbeid mellom Fairtrade Karmøy, Fairtrade Tysvær og Kirken på Karmøy og i Haugesund. Norad har også bidratt med tilskudd til arrangementet.

Ønsker du et foredrag i ditt nærmiljø eller på din skole? Send meg en mail på irinairina@gmail.com, så ser vi hva vi kan få til!

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *