Hvor mye sparte du?

111213_Faksimile Haugesund AvisEtter nesten to år med kjøpestop er dette spørsmålet jeg får oftest: Hvor mye sparte du? Jeg skjønner godt at folk er nysgjerrige, og summen er svimlende.

I løpet av mitt første år med kjøpestopp, brukte jeg 50.000 kroner mindre enn året før på innkjøp av ting. Jeg vil tro at år nummer to har vært like sparsommelig. Dermed kommer jeg til å sitte igjen med 100.000 i pluss når jeg avslutter år nummer to 13. januar 2014.

Dette er riktignok en sannhet med modifikasjoner. For kjøpestopprosjektet har ikke vært et spareprosjekt. Jeg har hatt lov til å bruke penger, og jeg har også unnet meg gode opplevelser på restaurant, i skibakken og i kinomørket. Likevel har økonomien vært lang romsligere gjennom disse to årene enn på lenge.

Uansett; det var sparekontovinklingen journalisten fra Haugesund Avis valgte å legge vekt på da hun fulgte meg under gårsdagens skolebesøk i Haugesund. Nettsaken ligger her. Jeg var invitert til Haugalandet for å holde foredrag for elevene ved to videregående skoler i regi av Forfattere til skolen. Først ut var Karmsund videregående. Der møtte jeg rundt femti elever. Midt i klassen satt en jente som fortalte at hun hadde brukt 100.000 kroner på en samling med Nike-sko av typen «Air Force One».

Nike-Air-Force-1-High-Premium-Mens-Shoe-573972_100_A_png&wid=1430&hei=1021&fmt=jpg

Ett hundre tusen kroner. Det er mye penger. Det var ikke engang sko hun brukte selv. Det var sko hun samlet på, også i størrelser hun selv ikke passet. Det var altså snakk om «collectors item», i ulike farger, modeller, high tops og low tops. Hun hadde sikkert rett når hun sa at skoene trolig er verd like mye, eller kanskje mer, dersom hun skulle ønske å selge dem igjen. Likevel… Å bruke ett hundre tusen kroner på sko som står til pynt?

Senere på dagen besøkte jeg Haugaland videregående. Jeg fortalte at jeg fortsatt hadde klær i skapet med merkelappen på. «Er det noen som andre enn meg som har det sånn?» spurte jeg. En jente på bakerste rad nikket. Hun kunne fortelle at hun nettopp hadde tømt klesskapet og fylt opp to svarte søppelsekker med klær hun aldri hadde brukt.

Etter skolebesøkene rakk jeg et stopp innom Radio 102 – Norges største nærradio, ifølge egenreklamen. Det ble en meget interessant prat med programleder Egil Houeland, og vi rakk å sveipe innom mange temaer i løpet av det drøye kvarteret intervjuet varte. Innslaget hører du her: http://www.radio102.no/2013/12/shopestopperen-16m-06s/

111213_Fairtrade Haugesund

FAIRTRADE: Jeg ble invitert til Haugesund av John Leiv Dahlseng i Tysvær Fairtrade (t.v.) Ståle Pedersen i Karmøy Fairtrade.

Gårsdagen ble avsluttet med et besøk i Kulturkirken Skåre, hvor jeg var invitert av Fairtrade Karmøy og Fairtrade Tysvær, samt Kirken i Karmøy og Haugesund, for å holde et foredrag om forbruk, miljø og bærekraft. Denne gangen var snittalderen sikkert 30 år høyere enn på skoleforedragene, men nok en gang satt forsamlingen og nikket, og lyttet interessert. Å kjøpe mer enn nødvendig er tydeligvis noe alle gjør, uansett alder.

Da er det desto hyggeligere når folk sender meg tilbakemeldinger, og forteller hvordan boken eller foredraget mitt har påvirket dem. Slik som denne meldingen, som jeg mottok tidligere i dag: «Var på foredraget ditt i Haugesund igår kveld. Mykje av det du sa traff meg hardt. La ut ein status om det på Facebook idag og responsen var der med ein gong. Takk for at du tar opp noko så viktig på ein så grei og inspirerande måte.»

Og jenta med Nike-skoene? Hun sendte meg en melding i dag, hun og. «Utrolig spennende og interessant foredrag du hadde for oss på Karmsund VGS i dag. Jeg skal hvertfall slutte å kjøpe mine Nike sko, og har virkelig blitt inspirert til et bra nyttårsforsett!»

Sånne meldinger gjør meg glad. Det er håp for alle, selv for hardbarkede shoppere.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *