Dette er ikke en pipe

Pipe

Det kan se ut som om denne teksten skal handle om piper. Men egentlig handler det om noe helt annet. Ikke ulikt René Magrittes ikoniske maleri av en pipe…

I går kveld besøkte jeg Skjeberg folkehøyskole i Østfold. Bare navnet bringer frem mange minner. Jeg husker nemlig da jeg selv hadde bestemt meg for å ta et år på folkehøyskole etter videregående i 1994. På den tiden var Skjeberg den desidert mest ettertraktede folkehøyskolen for alle som «ville jobbe med media». Og det ville jo jeg! Historien endte riktignok med at jeg reiste til Bergen og Fana folkehøgskule i stedet. Så først i går fikk jeg oppfylt drømmen om å komme til Skjeberg…

Uansett; på timeplanen sto som vanlig «Shoppingfri» og hvordan mitt år med kjøpestopp har gitt meg nye innsikter om konsumkulturen, miljøutfordringene og markedskreftene vi omgir oss med. Denne gangen bestemte jeg meg for å bruke tid på studentenes egne shoppingvaner. Ikke uventet var det mange som kjente seg igjen i mine beskrivelser av impulskjøp, overforbruk og innkjøp av ting man strengt ikke trenger.

På første rad satt en ung mann og nikket og smilte for hvert eksempel jeg kom med. Etter en stund spurte jeg ham hva han likte å bruke penger på. «Piper!», svarte han. Det viste seg at han var en så ihuga pipefan at medelevene hadde gitt ham kallenavnet «Pipa».

– Egentlig heter jeg Kristian.

– Åh, er det du heter?! kom det bakerste rad. Hele klassen lo.

For Kristian var det altså piper som gjaldt. Han kunne bruke mye tid, penger og krefter på å finne akkurat den rette pipen, og de aller fineste hadde han kjøpt i København. Piper har aldri vært noen utfordring for meg. Men eksemplet viser at vi alle har forskjellige diller. Jeg har hatt en særlig svakhet for å kjøpe sko, vesker og skjerf. Kristian har altså en forkjærlighet for piper.

Til syvende og sist handler det verken om å shoppe sko eller piper. Det handler om at vi alle kan ha godt av å stoppe opp litt og ta en litt grundigere titt på hva vi bruker ressursene på. Trenger vi virkelig mer? Eller er det på tide å ta seg shoppingfri?

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *