En jul full av ting…

LitthusfredLitteraturhuset i Fredrikstad har invitert meg til en givende debatt onsdag 4. desember kl. 19. Temamet er: Er julen fylt av ting, men uten innhold?

Spørsmålet er om julen har blitt en handle-, spise-, gave- og familiefest – blottet for verdier og religiøst innhold: Er vi er blitt så redd for religion at ikke engang høytidene skal preges av dem? Og mer overordnet: Er vi blitt et så «tolerant» samfunn at vi ikke tolererer troen?

I det vi nærmer oss julehøytiden får problemstillingene fornyet aktualitet. Er julen redusert til å handle om materielle goder? Hvilke verdier overfører vi til våre barn ved å overøse dem med gaver? Og hva skjer med handelsstanden hvis alle gjør som meg – å slutter å shoppe?

I tillegg til at jeg skal fortelle om mitt shoppingfrie år, skal jeg samtale med blant andre biskop Atle Sommerfeldt  og Morten Huth, som er senterleder i Torvbyen. Møteleder er Lasse Imrik, Kirkens Bymisjon.

Ta deg en pause fra julehandelen og få påfyll til ettertanke.

Mer info om arrangementet finner du her:
http://litthusfred.no/events/en-jul-full-av-ting-men-uten-innhold/

Facebook Comments

2 thoughts on “En jul full av ting…

 1. Spennende konsept! Liker godt tanken på å slippe unna kjøpestyret, samtidig fryder jeg meg over å kunne bidra til samfunnet ved å handle på Fretex og andre lignende forretninger – det er stort sett på den måten jeg holder min sosiale samvittighet ren og god, og det er viktig for meg.

  Ellers syns jeg det er en flott ting at jula nå kan handle om mat, oppmerksomheter, gaver og familiefest uten at det behøver å handle om troen på Jesus og religion for øvrig. Det er ikke min oppfatning at julen består utelukkende av materielle goder av den grunn, dog kan jeg godt forstå at mennesker med den kristne tro kan oppfatte at vi som ikke tilhører noen religion “tar fra” dem julefeiringen, som nå i noen hundreår har handlet om Jesus, og forhedensker (muligens ikke et ord godkjent av språkrådet det der) den igjen, og er i ferd med å føre den tilbake fra kristendommen.

  Ellers er det meget spennende dette med om vi har blitt så tolerante at vi ikke tolererer mer. Å tolerere er et snedig begrep som jeg liker å fundere over, det er en ypperlig innfallsvinkel til tankeeksperimenter. Når det gjelder religion, tror jeg at toleransen virker grunn fordi mange mennesker i Norge frigjør seg fra personlig kristen tro fordi det oppleves som svært irrasjonelt. Nå kan jeg naturligvis bare snakke for meg selv altså, og jeg mener ikke å generalisere for meget, for det har jeg ikke noe grunnlag for, annet enn at tendensen er den at kristdendommen er på retretten i det norske samfunnet, og at folk flest er fornøyd med det.

  Respekt, omsorg, kjærlighet og toleranse er religionsnøytrale begreper. Julefeiringen handler om dette uten religion også, og det er det viktig å huske på. Når vi derimot dytter begrepet “tradisjon” inn i den samme skyen, og insisterer på å lese fra bibelen, gå i kirken og synge samler, hander nok dette mye om at vi nordmenn bruker lang tid på å endre vanene våre – “jeg tror ikke på Gud, men jeg er i kirka på julaften, det er jo tradisjon” – og er vel strengt talt blasfemi, dog ubevisst og uten hensikt.

  Her i huset skal vi nyte hverandre og julen, og vi kommer til å gjøre det uten Jesus. Vi har ingen julestjerne i vårt tre, det blir ingen bønn, ingen juleevangelium og ingen “Et barn er født i Betlehem”, men det blir kjærlighet, omtanke og en hjelpende hånd til de som behøver det – ikke i Guds navn, men i menneskehetens. Vi blir fylt av en ro her også, men den heter ikke Den Hellige Ånd, men Julefred. Mens jeg skriver dette ser jeg jo at jeg har hengt opp julestjerner i vinduet, uten å ofre det en tanke. Det er veldig hyggelig å lyse opp, men en stjerne handler vel om at de tre vise menn skal finne veien – jeg burde kanskje heller ha en julekule med lys i, for å være tro mot det jeg selv skriver. Det skal jeg huske på til neste år.

  Jeg liker julen godt. Jeg liker hvordan den utvikler seg. Og takk for at du fikk meg til å tenke igjennom dette enda en gang, virkelig takk. Ingen ting er så oppklarende som å måtte forholde seg til noen som mener noe annet!

  God jul til deg og dine, og lykke til med foredrag i dag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *