Hvor mye mat kaster du?

I det siste har jeg fått stadige påminnelser om at vi kaster alt for mye mat. Det er selvsagt ingen nyhet. Allerede i 2011 skrev forskning.no at nordmenn kaster 25 prosent av all maten vi kjøper rett i søpla. Meningsløst, skremmende og trist.

Da er det desto hyggeligere når det dukker opp positive nyheter. Facebook-siden Spis opp maten bidrar med slike meldinger, hver eneste dag. Jeg plukker opp gode tips og blir glad når jeg leser om butikker, selskaper og privatpersoner som kommer opp med nye løsninger for å redusere matsvinnet.

Selv skrev jeg om Bunnpris for et par år siden, da de begynte å tilby «snål frukt og grønt» i Norge. Jeg håpet det skulle være begynnelsen på en trend. Men ting tar åpenbart tid. Vi kaster fortsatt alt for mye.

Denne uken presenterte to forskere sine funn i artikkel i Aftenposten, som viser at motstanden mot å kjøpe «ikke-optimal» mat fortsatt er høy. Undersøkelsen viste blant annet at forbrukerne primært velger standardprodukter når de handler i butikken, mens hjemme hos seg selv endrer de adferd. Da velger forbrukerne ikke-optimale produkter, som krumme agurker og epler med hakk i, fire ganger oftere enn i butikken. Hvis man først har fått produktene i hus, blir altså terskelen lavere for å bruke dem.

En annen ting jeg selv har tenkt på, er hvordan jeg kan bruke opp min egen restemat. Middagsrester er enkelt. De går enten i matboksen til 9-åringen, eller så spiser jeg dem selv til lunsj neste dag.

Fullt så enkelt var det ikke her forleden, da jeg hadde laget alt for mye havregrøt til frokost (to av tre ville ikke ha grøt likevel).

Jeg kan spise det meste av varmmat, selv om den er blitt kald. Men jeg må innrømme at kald grøt frister ikke.

Derfor måtte jeg komme opp med et alternativ. Neste dag fant jeg løsningen: Jeg bestemte meg for å lage en «grøtpai». Ja, det høres litt kårny ut, og det ferdige resultatet minnet ikke akkurat om PAI da jeg fikk løftet det over på tallerkenen. Det lignet mer på en slags «gryterett». Men det smakte godt! Dessuten jeg fikk brukt opp alle grøtrestene, som var hovedmålet.

En gledelig overraskelse var at paien smakte enda bedre etter at den ble kald. Da hadde i tillegg bunnen «festet seg», slik at det var mulig å løfte ut en porsjon i ett stykke.

Så neste gang du har laget for mye grøt, kan du jo vurdere om du vil teste denne oppskriften:

Irinas grøtpai

1. Bland grøtrestene med 1 egg.
2. Smør paiformen med litt fett, og fordel grøtrestene utover.
3. Forstek “bunnen” på 200 grader i 20 minutter.
4. Surr sammen ønskede grønnsaker mens bunnen steker. Jeg valgte å steke et par hakket løk, før jeg blandet oppi en halv pose frosne rotgrønnsaker fra Rema, en hel pose frossen spinat, og hakket, soltørket tomat.
5. Bland sammen ost og egg, som protein. Jeg valgte cottage cheese.
6. Tilsett krydder. Jeg valgte oregano, Provence krydder og paprika, pluss salt og pepper.
7. Bland stekte grønnsaker og egg/osteblanding.
8. Fordel egg-, ost- og grønnsaksblanding i den ferdigstekte paibunnen.
9. Stek videre på 180 grader i 35 minutter, eller til eggeblandingen har stivnet helt og fått ønsket farge.
10. Voila – ferdig!

Har du noen lure triks for å bruke opp restematen på? Send meg gjerne en mail. Jeg deler de beste tipsene på FB-siden Shoppingfri og i denne bloggen.

ps. Har du lyst på mer inspirasjon direkte i innboksen, så klikk på knappen nedenfor. Da sender jeg deg mitt nyhetsbrev en gang i uken.
JA, TAKK! Jeg vil bli inspirert

Obs! Du må bekrefte din epostadresse etter at du har meldt deg på. Hvis du ikke har mottatt ditt første nyhetsbrev innen få minutter etter at du har bekreftet adressen, så sjekk spam-filteret eller promotionsmappen i Gmail.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *