Uvanlig verdifulle varer

UglyfruitEndelig! Ideen med å selge «mindre pene» frukt og grønnsaker til rabattert pris er kommet til Norge.

Jeg leste første gang om konseptet i fjor sommer, etter at den franske supermarkedkjeden Intermarché begynte å tilby 30 prosent rabatt på «mindre attraktive» produkter. De rare, misformede og klumpete varene fikk egen hylleplass, og kundene omfavnet tilbudet umiddelbart.

Intermarché, som er Franrikes tredje største supermarkedkjede, ønsket med dette å bidra til å redusere matavfallet. Det var bare ett problem: De klarte ikke å skaffe nok u-varer! I løpet av de første to dagene solgte hver butikk i snitt 1,2 tonn frukt og grønt. Kundene jublet over muligheten til å kjøpe elleville epler, snurrige sitroner og vanskapte auberginer. For sannheten er jo at disse rare råvarene smaker like godt, selv om de kanskje ikke ser helt gode ut.

BunnprisNå er altså dette supersjarmerende konseptet kommet til Norge. Bunnpris i Trondheim har solgt snåle grønnsaker siden februar, og nå har lavpriskjeden lanserte kampanjen «Snål frukt og grønt» i fem av sine Oslo-butikker. Her får kundene minst 30 prosent rabatt ved å velge råvarer som avviker fra den rådende skjønnhetsstandarden. Det gjør det mulig å kjøpe rødløk til en femtedel av prisen, som Aftenposten skrev om tidligere i uken.

TV 2 lagde nylig også et innslag om det miljøvennlige tilbudet, som bidrar til at bulkete tomater og krøllete agurker serveres på norske kjøkken, i stedet for å ende opp som dyrefôr. Eller enda verre: Havne rett i søpla. Ifølge VG kaster nemlig hver nordmann nærmere 50 kilo mat – hvert år!

Den franske supermarkedkjeden har forresten tatt ideen ett skritt videre, ved å lansere supper og juicer basert på de mislykkede råvarene. Ta en titt på denne videoen og bli inspirert! Kanskje vi snart får mislykkede frukt- og grønnsaksjuicer i Norge også?

Ellers vet jeg at det finnes mange gode tips og triks for å redusere matavfallet. Hva er dine beste råd?

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *