Shoppingfri i alle kanaler

141213_Boksignering Sandvika

I dag tok det helt av. Ti dager før jul – midt i den tjukkeste julestria – har det handlet om kjøpestopp i alle kanaler.

Jeg er blitt intervjuet i to aviser og i radio, i tillegg til at jeg var invitert til Sandvika storsenter for å signere bøker.

Oh, the irony! Å misjonere for kjøpestopp samtidig som jeg står på et kjøpesenter, side om side med Tom Strømsnes fra «Åndenes makt» og Bragrepris-vinner Yann de Caprona, for å promotere årets beste julegaver…

Selv om ikke «Shoppingfri» kommer til å toppe bestselgerlistene denne julen, er jeg uansett takknemlig for at boken  har jeg gitt meg mulighet til å delta i den store debatten om konsumkultur, bærekraft og forbrukermakt.

141213_VG_ShoppingfriVG Helg preseneter i dag tre sider om kjøpestopp og byttekvelder, hvor de blant andre har intervjuet min venninne Charlotte Heyerdahl og meg. I tillegg har de snakket med Fredrik Hossmann i LETS Norge, som er et lokalt initiativ for bytting av varer og tjenester.

I tillegg presenterer Bergensavisen (BA) en dobbelside i dagens avis, der de har intervjuet Mette Nygård Havre, som har bestemt seg for å ta et år uten shopping. Hun er kommunikasjonssjef i BIR (Bergen interkommunale renovasjonsselskap), og har dermed førstehåndskunnskap om søppelbergene vi etterlater oss. I 2013 kaster hver og en av oss nesten 30 kilo mer søppel enn i fjor!

141213_BA_Shoppingfri

BAs journalist ringte meg i forbindelse med saken om Nygård Havre, og lurte på om jeg hadde noen råd til andre som kunne tenke seg å prøve kjøpestopp. Her er mine beste tips:

■ Første bud til deg som vil redusere forbruket er ikke å utsette deg selv for fristelser: Kast reklame som følger med avisen. La være å gå i butikker.

■ Skriv ønskelister. Det er en fin måte å bli bevisst på hva du faktisk trenger.

■ Full shoppestopp er veldig bevisstgjørende. Da har du ikke mulighet til å lage unntak for deg selv.

På toppen av det hele var jeg invitert til  NRK Radio, for å diskutere julehandel med Virke-direktør Bror W. Stende. Innslaget ble sendt i P1 og P2s «Ukeslutt» i dag. Det ble en interessant debatt, ikke minst fordi Virke og jeg har stikk motsatte syn på om shopping er et gode eller et onde. Virke mener at kjøpestopp er uetisk, fordi det truer arbeidsplasser i Norge og i utlandet.

Jeg står på mitt: Shopping er ikke et samfunnsansvar! Dessuten vil omkostningene for næringslivet – og alle andre – bli langt høyere dersom vi ikke trekker i nødbremsen mens det fortsatt er tid. Vi trenger ikke mer kunnskap for å vite hva som er fornuftig å gjøre. Nå er det på tide å omsette kunnskap til handling.

Jeg har valgt å ta en frivillig pause fra shoppingen. Ut i fra interessen fra mediene og folk flest den siste tiden, kan det se ut som om stadig flere er i ferd med å oppdage det gode liv utenfor butikkene. Det er den beste julegaven jeg kan få!

ps. Og sannelig dukket jeg ikke opp i “Best of Lindmo” på NRK1 i kveld også…
Hele intervjuet med Lindmo, som ble sendt 30. november 2013, kan du se her: http://tv.nrk.no/serie/lindmo/muhu11006313/30-11-2013#t=26m

1459701_514580285324097_1039911688_n

 

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *