Lindmo: Dagen derpå

1476083_514578885324237_1606683292_n

BACKSTAGE: På bakrommet til Lindmo var det god stemning. Jeg rakk ikke å hilse på finansministeren før vi gikk i studio, så vårt første møte fant sted «live on tape». Foto: Lindmo-redaksjonen/NRK

Å få være gjest hos «Lindmo» på NRK i går, på Verdens kjøpefrie dag, var som å få være med en skikkelig kul fest.

Jeg fant frem den fineste kjolen (kjøpt inn til 35-årsdagen min i 2011, nesten et år før jeg startet med Stop shop), et par velbrukte sko (kjøpt på Tveitasenteret i en lunsjpause, en gang jeg var invitert til å holde foredrag ved Hellerud videregående skole i Oslo), og den best bevarte strømpebuksen (som min gode venninne Bodil supplerte meg med i sommer).

26 minutter ut i sendingen vandret jeg inn i studioet og satte med ned i stolen hos Anne Lindmo. Og dermed startet ballet.

Screen Shot 2013-12-01 at 10.03.11 AMTwitteratet skjønte tydeligvis budskapet, og fyrte løs begeistrede tilrop. Ti minutter senere ble finansminister Siv Jensen invitert inn i studio. Og det hele tar en litt annen vending. Samtalen dreier seg fra å handle om mine private valg for mitt liv, til hva ministeren mener det norske folk burde være opptatt av: Å handle uten å ha dårlig samvittighet. Økonomisk vekst. Konkurransevne. Sysselsetting. Kjøpekraft.

Jeg kjente at jeg ble litt provosert mens jeg satt stille i stolen. Til slutt grep jeg sjansen og ordet, og snek inn en setning om at ubegrenset økonomisk vekst ikke er forenlig med begrenset klode. «Enten tar vi rotta på naturen. Ellers så tar naturen rotta på oss», var min konklusjon.

1459701_514580285324097_1039911688_n

NY OPPLEVELSE: Dette var fantastisk moro å få være med på. Nervepirrende, men gøy. Foto: Lindmo-redaksjonen/NRK

Jensens svarte bare at «alt tyder på at dette kommer til å gå riktig fint!» Hun tok med andre ord ikke budskapet. Men jeg mener budskapet er så viktig at det ikke kan gjentas for ofte: Ubegrenset økonomisk vekst er uforenlig med en begrenset klode. You do the math.

«Fine @irinalee tar shoppingstopp til folket på #lindmo. Gir @Siv_Jensen_FrP grunnkurs i vekstparadokset. Fint tv-øyeblikk.» Tweeten fra Anders Waage Nilsen @waagenilsen var bare et av høydepunktene på Twitterfeeden min i går kveld. Marianne Mikalsen ‏@Mariaflyflyfly12h hadde også en fin en:

@irinalee Kan ikke DU bli finansminister?! ☺️

Jeg takker for alle gode ord, og kjenner at jeg blir litt stolt når jeg leser alle tekstmeldingene, FB-meldingene, kommentarene og tweetene som har strømmet inn. Mange har tydeligvis også blitt inspirert til å prøve kjøpestopp. Facebook-gruppen Stop shop 2013 har fått rundt 50 nye medlemmer det siste døgnet, og det er plass til mange, mange flere. Her deles tips, ideer og artikler om bærekraft og gjenbruk, og flere av medlemmene har også byttet ting seg imellom.

Dette temaet er for viktig til at vi skal vente på at finansministeren eller andre skal ta nødvendige grep. Jeg tror endringer starter med at hver enkelt av oss gjør tar smartere valg. Jeg har tatt noen grep de siste par årene. Hva vil du bidra med?

Hvis du gikk glipp av sendingen i går, kan du spole frem til 26:00 minutter i denne linken: http://tv.nrk.no/serie/lindmo/muhu11006313/30-11-2013

… og det fine tv-øyeblikket Anders henviser til, dukker opp etter 43:30 minutter.

1472787_514579701990822_1279095832_n

Facebook Comments

8 thoughts on “Lindmo: Dagen derpå

 1. Det var utrolig kjekt å se og høre deg på tv i går. Jeg ser aldri tv, men heldigvis fikk jeg med meg at selveste Shoppestoppdronningen skulle være på tv. Da Siv sa, “det går jo riktig fint jo”, så utbrøt jeg, “hun skjønner jo ikke hva Irina sier”. Stå på Irina, det er et utrolig viktig budskap du kommer med.
  Fremtiden i våre hender har blitt så anonyme de siste årene, vi trenger en som kan gå i bresjen for kloden vår. Jeg er med på Shoppefri 2014 🙂

 2. Jeg så programmet i går, og ble skikkelig stolt over den ambassadøren du er for Stop Shop. Du strålte, og kom såvisst med mange kloke tilbakemeldinger til denne politikeren vår. All honnør til deg, du flotte, bevisste kvinne 🙂

  God 1. advent 🙂

 3. nei det er tydelig at Siv Jensen enten ikke forstår eller vil bry seg med ditt – og mange andres budskap( det er ikke vi som betaler eller har stemt for å ha henne og hennes folk sittende i posisjon). det samme gjelder diskusjonen om dyyyyre klær til barn- og foreldre for den saks skyld. Dette er de samme folka som ikke bryr seg, eller ikke forstår hvilke forventninger og krav det skaper i folk som er vant med å alltid ha alt- som forventer å alltid få det aller beste i alt og mener de fortjener det fordi bankkontoen er full. De mangler den forståelsen som sier at det er viktigere at alle løftes opp til å ha det vi trenger, istedet for overflod for få.Because we deserve it- er noe reklame tull som sniker seg inn i folks bevissthet – tror dere at vi er verd mer fordi vi har penger til å kjøpe det reklamen lurer på oss?

  • Hei, Hilde!
   Takk for klok tilbakemelding. Jeg tenker at det er vanskelig å forstå det man ikke VIL forstå. Gudskjelov er vi stadig flere som forstår. Det betyr at vi vil bli hørt, etter hvert. Men alle store endringer tar tid.

   “Fordi vi fortjener det” er blitt et mantra et vår tid. Jeg vet ikke om du har lest boken jeg har skrevet, men der har jeg viet ganske stor plass til nettopp det slagordet… Noen burde helt klart komme opp med et slagord, som er litt mindre fokusert på meg-meg-meg!

   Ha en fin dag!
   Beste hilsen fra Irina

 4. Inspirerende du! 🙂 Leste boka di på en ettermiddag/kveld (slukte den, kjempebra!!!) og er definitivt med på å hoppe av shoppekarusellen i 2014. Du gjorde det bra i Lindmo: klapp, klapp for tv-lørdagens høydepunkt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *