Entusiasme på Toten

NOV13_Toten FHS

6. november 2013: Toten folkehøgskole

Jeg er godt i gang med min Norgesturné til landets folkehøgskoler, og i dag sto Toten folkehøgskole på programmet. I to timer fikk jeg lov til å snakke om «Shoppingfri», og debattere med elevene om problemer og utfordringer knyttet til vårt konsumsamfunn.

Den gjennomsnittlige folkehøgskoleelev er mellom 18 og 22 år. De er gamle nok til å reflektere og diskutere, selv om de ikke har like mange års erfaring med shopping som meg (jeg er tross alt 37 år). Likevel er de svært bevisste på hvilke kostnader vårt forbruk faktisk har. Det mest fascinerende er at for hver skole jeg besøker, dukker det opp helt nye og relevante problemstillinger knyttet til shopping. I dag var det flere som ville snakke om dyrevelferd, og det er jo i høyeste grad relevant, både når det gjelder mote og mat.

Avslutningsvis ba jeg elevene bli enige om ett tiltak de i fellesskap kan gjennomføre, for å gjøre Toten folkehøgskole hakket mer bærekraftig og miljøvennlig. Det kom opp flere gode forslag, blant annet om byttemarked og forbud mot pels. Til slutt var det et forslag om større bevissthet om eget forbruk som fikk størst gjennomslag i forsamlingen. Heretter skal elevene stille seg følgende spørsmål før de går til innkjøp av ting:

Hvordan vil mitt valg påvirke helsen min, menneskene rundt meg og miljøet vi lever i?

Det er kontrollspørsmål jeg tror flere vil ha nytte av å stille seg.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *