Gjenbruk i forbifarten

Jeg er på Sagene minst én gang i uken for å gå på yoga, og her forleden oppdaget jeg Bytteboden. Ved første øyekast trodde jeg det var en ordinær innsamlingsboks for Fretex, men det viste seg å være noe helt annet.

Bytteboden er nemlig en bitteliten gjenbruksstasjon. Det vil si: Her kan hvem som helst bytte hva som helst (innenfor rimelighetens grenser). Gratis, lettvint og åpent døgnet rundt!

Fantastisk, eller hva?

Her er retningslinjene for hva som kan leveres i Bytteboden:
* Leker, bøker, pyntegjenstander og husholdningsvarer
* Ting som er i god stand og kan være til nytte for andre!

Den dagen jeg tittet innom fantes det både leker, bøker og en liten bunke med asjetter. En herlig dinosaur voktet over det hele, og så ut til å trives godt på øverste hylle. Soga om Gunnlaug Ormstunge minnet meg også om det glade nittitall, da jeg suste rundt på Høyden i Bergen og studerte nordisk grunnfag. Det ble aldri noen langvarig akademisk karriere på meg. I likhet med så mange andre journalister, endte jeg opp som en halvstudert røver. Og godt er det…

Prosjektet er gjennomfør av Sagene Internasjonale og Flerkulturelle Frivillighetssentral (SAIFF) i samarbeid med urban kurator og diplom ingeniør Jürgen Breiter.

«Byttebod Sagene» har også sin egen Facebook-side, som du finner her.

På Facebook-siden står det litt mer info om boden, som omtales som en «sosial skulptur for formidling av delingskultur i hverdagen». Litt hverdagskunst, der altså.

Her finner du også følgende retningslinjer for bruk av boden:
– Legg ting i bytteboden på en slik måte at det ser fin og ordentlig ut, som i en liten butikk.

– Det skal ikke stå noe på gulvet eller rundt boksen.

– Pass på at tingene du leverer ikke er farlig på noen måte. Bytteboden er tilgjengelig for alle, også barn! Det er derfor viktig å ikke legge skarpe eller spiss gjenstander, farlige eller skadelige ting eller provoserende bilder eller tekster i bytteboden.

Da er det bare å finne frem ting du ikke trenger lenger, og gi det videre til en venn du ikke kjenner gjennom Bytteboden på Sagene. Selv har jeg noen bøker som er på jakt etter sin neste leser. Kanskje det blir deg?

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *