En fredelig førjulstid

WP_20151212_09_16_39_ProLa meg si én ting med en gang: Jeg er lat! Jeg liker å gjøre ting enkelt, og hvis det finnes snarveier, tar jeg gjerne dem. I løpet av de siste årene har jeg funnet frem til noen løsninger, som gjør desember passe avslappende, fremfor en adventstid fylt av stress, press og adrenalin. I dag vil jeg fortelle om en tradisjon, som bare gir meg mer og mer for hvert år som går.

Jeg har to jenter på 6 og 8 år, og her i huset har vi ikke pakkekalender. Det er mange grunner til det. De viktigste er:
* Jentene trenger ikke mer TING! Bursdager og jul gir dem nok påfyll gjennom året, og så vidt jeg kan vurdere har de nok viskelær, klistremerker, blyantspissere, truser, sokker, fargestifter, legoklosser, matbokser, drikkeflasker, kluter, sjokoladebiter, såpebobler, puslespill og alt det andre som vanligvis fyller en gavekalender.
* Soverommet, leiligheten og livene våre er stappfulle, ingen av oss har PLASS til mer (til tross for år med kjøpestopp).
* JEG gidder ikke å prioritere innkjøp av 2 x 24 dippedutter i mitt budsjett. Det er MYE annet jeg heller vil bruke penger på.
* MILJØET. Ja, jeg vet at det er et stort ord, men det må faktisk tas med i regnestykket til en pakkekalender. Det fødes 60.000 barn i Norge hvert år. Hvis samtlige barn skal ha 24 gaver hver – FØR JUL – kan vi jo bare begynne å regne. Det utgjør ENORME berg med plast, plass og penger.

Så hva gjør vi i stedet? Jo, her i huset har vi de siste årene hatt aktivitetskalender. Terskelen er LAV for hva som defineres som en «aktivitet». I slutten av november setter jeg meg ned en kveld, og skriver hver aktivitet ned på en lapp, som jeg legger i en konvolutt. Konvoluttene nummereres fra 1 til 24, og teipes opp på kjøkkenet (der de blir sirlig dekorert av yngstemann i huset). Annen hver dag finner jentene frem til dagens konvolutt, og så får storesøster oppdraget med å lese hva som står på lappen.

Flere medier har skrevet om trenden med aktivitetskalender denne vinteren. Du kan blant annet lese om mine råd og tipsene til Marianne Holen i LOOP i denne artikkelen fra foreldre.no: Derfor bør du bytte ut pakkekalenderen med aktiviteter. VG Familieliv har også hatt en lengre artikkel om småbarnsmoren Jeanette Issa som lager alternativ julekalender til barna.

Pepperkakebaking eller kinotur er typiske eksempler på våre aktiviteter, men det finnes også enda enklere varianter i kalenderen vår: «Kanelknekkebrød i matpakken» er blant de letteste å gjennomføre, eller denne: «Jentene gjør mamma klar for natten. Pusser tenner, grer håret, leser bok og synger for henne.» Det skal vi gjøre på torsdag – og jeg gleder meg allerede!

I sum blir det kanskje ikke billigere enn en pakkekalender, men det er heller ikke det viktigste. Selv om jeg sparer masse tid på å løpe rundt i butikkene og kjøpe 48 småpakker, krever også en aktivitetskalender *litt* planlegging og forberedelser. Men i sum går jeg helt klart i pluss.

WP_20151213_09_46_05_ProVi bruker førjulstiden til å gjøre noe sammen! Vi skaper minner, og får tid til å snakke om alt det rare i hverdagene våre mens vi baker, pusler eller julesnekrer rundt kjøkkenbordet. Jentene lager julekort til sine klassevenninner, mens jeg skriver julekort til mine. Jeg forbereder middagen, mens de lager hvert sitt perlehjerte. Og når jeg setter meg ned med dem og perler smilefjes og navneskilt sammen med dem, gjenoppdager jeg gleden av å skape noe med hendene. Hvor ofte gjør jeg egentlig det?

I dag er det søndag og vi har god tid. Etter frokost startet vi et juleverksted på kjøkkenet. Nå venter vi på at første strøk med maling skal tørke. Solen skinner, så jeg tror vi avbryter dagens kreative økt, for å gå ut en tur. Vår opprinnelige kalenderplan for dagen var nemlig bål og pinnebrød i skogen. Da må juleverkstedet utsettes. Det gjør ikke noe. Det er fortsatt lenge igjen til jul…

Hva er dine beste tips for en fredelig førjulstid?

ps. Noen foreldre har gitt meg tilbakemeldinger om at det er vanskelig å kutte ut pakkekalenderne, når barna har vært vant til å få dem i alle år. Da er mitt tips: Gjør det gradvis! Innfør aktiviteter i helgene, og la gjerne barna få være med på bestemme hva dere skal gjøre. Etterpå kan du snakke med barna om hva de foretrekker. Å gjøre ting sammen, eller å få en innpakket dippedutt…

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *