Påbud om å shoppe

Screen Shot 2015-11-10 at 09.08.45

9.11.15: Reportasje i NRK Dagsrevyen om kjøpestopp i julen.

Så er vi kommet til den tiden av året igjen, når handelsstanden rykker ut og girer opp stemningen før årets største shoppingmåned. Virke og DnB la i går frem en prognose som viser at nordmenn kommer til å bruke 55,5 milliarder på årets julehandel – det vil si 10.700 kroner per innbygger.

Administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer, mener vi er avhengige av at folk bruker penger på julehandelen.

– Hvis man skrur på bremsen for hardt, så reduserer det etterspørsel og omsetning i varehandelen. Dette vil blant annet føre til økende arbeidsledighet og negative signaler i økonomien, sier Kreutzer i et intervju med NRK.

Se hele innslaget fra NRK Dagsrevyen 09.11.15 her:
https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/NNFA19110915/09-11-2015#t=24m57s

Dette er omtrent nøyaktig det samme budskapet som Virke-direktør Bror Stende fremmet i HegnarKvinner i fjor, da han påpekte at nordmenn har et sosialt ansvar å shoppe for å opprettholde forbruket.

NEI, Idar Kreutzer og Bror Stende – dere tar feil! Dere representerer en utdatert og miljøfiendtlig holdning, som tilhører det forrige århundre. Vi kan ikke fortsette å shoppe som før. Vi kan ikke tro at økonomisk vekst er det eneste saliggjørende. Vi kan ikke la hensynet til arbeidsplasser i handelsstanden trumfe alle andre hensyn. Vi er nødt til å tenke alternativt. For ubegrenset økonomisk vekst er ikke forenlig med en begrenset klode. Så enkelt – og så vanskelig – er det.

Screen Shot 2015-11-10 at 09.01.06President Barack Obama twitret i fjor:

«Vi er den første generasjonen som merker klimaendringene, og den siste generasjonen som kan gjøre noe med.»

Noen har skjønt det. Noen har skjønt at vi er nødt til å tenke nytt for å løse nye utfordringer. Det er én uke siden Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth deltok på årets SosEnt-konferanse i Operaen. Der sa hun:

Endelig er vi i omstilling! Omstillingsbehovene står i kø, for verken lommeboka eller naturen tåler at vi fortsetter som før. Endelig er vi i omstilling – ikke bare i Norge, men globalt.

Jeg har erfart at omstilling kan være krevende. Å gå løs på et år med kjøpestopp var ikke et enkelt valg. Det koster en liten innsats å endre en vane. Det trengs litt kreativitet å tenke nytt. Det krever litt mot for å våge å gjøre noe jeg aldri har gjort før. Men det går an.

Så min utfordring til Finans Norge og Virke er som følger: Kan dere ikke komme dere ut av den firkantede økonomiboksen dere sitter inne i, gutter, og ta en titt rundt dere? Verden har forandret seg siden dere begynte på skolen og lærte om betydningen av økonomisk vekst. Kan dere ikke oppdatere virkelighetsoppfatningen til de realitetene vi faktisk står overfor?

Alle må bidra hvis vi skal gjøre morgendagens samfunn et hakk bedre. Dere også. Og da hjelper det ikke å pålegge oss alle et påbud om å shoppe som før. Det er ikke en løsning. Det er en del av problemet.

Facebook Comments

One thought on “Påbud om å shoppe

  1. Hei. Veldig bra sagt. Det virker nesten som denne gjengen har fått “hakk i plata”. Synes egentlig det er rart at de ikke tar mer innover seg at mange faktisk har gått lei av kjøpegalskapen og alt man har. Det er så fullt hos de fleste at bare det blir en slags “utmattelse”. I den forbindelse syns jeg det du
    “relanserte” med ønskelister for både store og små er helt genialt.
    Mvh
    Turid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *