I tolvte time

The Limits of Growth

Denne helgen skal jeg reise til Ørsta for å holde et foredrag om «Shoppingfri» ved Møre folkehøgskule. Selv om jeg svinger innom de samme temaene hver gang jeg snakker om boken, blir hvert foredrag forskjellig, ettersom elevene i så stor grad deltar med sine synspunkter og refleksjoner.

Denne gangen har jeg tenkt å vise dem utdrag fra den italiensk-norske dokumentaren «I tolvte time», eller «Last Call», som den heter på engelsk. Den ble sendt på NRK1 i august i år, og gikk i reprise nå i november.

Dokumentaren tar utgangspunkt i boken «The Limits to Growth», som ble utgitt i 1972. Boken rystet verden da den kom, og den debatteres den dag i dag. Nordmannen Jørgen Randers var blant forfatterne av boken, sammen med et forskerteam ved MIT i Massachusetts. De pekte på muligheten for økologisk og økonomisk sammenbrudd ved grenseløs vekst.

«Vi er nødt til å tilpasse energiforbruket vårt til at ressursene minker raskt. Handler vi nå, kan vi styre fremtiden. Ellers blir det fremtiden som styrer oss.» Dette sa USAs president Jimmy Carter allerede i 1980.

Mer enn 40 år etter at boken ble utgitt, er budskapet mer aktuelt enn noensinne. Forfatterne legger fram provoserende synspunkter på den kortsiktige økonomiske og politiske tenkingen som har satt kloden vår i fare. Men er det for sent med en siste advarsel?

Den tankevekkende dokumentaren er tilgjengelig i sin helhet på NRKs nett-tv. Dersom du ikke allerede har sett den, vil jeg på det sterkeste anbefale deg å sette av 90 minutter nå. Det er den verdt.

RADIKALT: Boken «The Limits to Growth» ble stemplet som hysteri og dommedagsprofetier da den ble utgitt i 1972. Her står MIT-forsker Dennis Meadows og presenterer funnene. Medforfatter Jørgen Randers er nummer to fra venstre.

RADIKALT: Boken «The Limits to Growth» ble stemplet som hysteri og dommedagsprofetier da den ble utgitt i 1972. Her står MIT-forsker Dennis Meadows og presenterer funnene. Medforfatter Jørgen Randers er nummer to fra venstre.

 

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *