Skal vi samme vei?

gomore_screenshotJeg er tilhenger av alt som kan deles og byttes. Å dele på godene innebærer som regel et lite bidrag til miljøet også. Hvis man i tillegg kan spare penger på det, er det virkelig en vinn-vinn-situasjon.

I dag oppdaget jeg en ny tjeneste som tilbyr alt dette – transporttjenesten GoMore. Dette er en interaktiv plattform hvor sjåfører og passasjerer kan finne hverandre. Har du ledig plass i bilen, kan du tilby andre å sitte på og tjene noen kroner på reisen (eller tilby gratis skyss). Hvis du derimot er billøs, kan du etterlyse om noen har plass til å ta deg med på veien.

Dette er haiking satt i system, med andre ord. Bortsett fra at det ikke er “vilt fremmede” som blir plukket opp langs veien. For å kunne tilby plasser eller etterlyse skyss er det nemlig påkrevd at man logger seg inn. Det skaper trygghet for både sjåfør og passasjerer.

GoMore er ingen ny oppfinnelse. Tjenesten ble lansert i Danmark allerede i 2005, og er ifølge dem selv Skandinavias ledende plattform for privat samkjøring. Selskapet har foreløpig mer enn 130.000 medlemmer. I sommer har de utvidet virksomheten til å omfatte Norge. Det skal bli spennende å se om tjenesten slår til her.

Flere norske medier har omtalt GoMore denne sommeren. I et intervju med TV2s Broom sier en av gründerne bak tjensten, Matias Møl Dalsgaard, at målet er 300.000 norske medlemmer i løpet av de tre første årene – og 1.000 passasjerer om dagen.

– Så snart vi har 5.000 medlemmer har vi den kritiske massen som trengs, for å kunne være et reelt, billigere alternativ til offentlig transport, sier Møl Dalsgaard til TV2.

Screen Shot 2014-07-29 at 3.05.34 PMI dag fikk i hvert fall tjenesten én ny bruker. Jeg skal nemlig reise til Kristiansand på lørdag, og har foreløpig god plass i bilen. I stedet for å reise alene kan det nå hende at jeg får følge med noen på veien. For 250 kroner kan du sitte på. Da må du først gå inn på GoMore og registrere deg som bruker, og søke opp reisen. Hvis du har tenkt deg et helt annet sted i helgen, men mangler transport, kan du selv legge inn en etterlysning om noen har plass til deg i bilen.

Selskapet tjener penger på at de tar 9 prosent av prisen på alle turene som formidles. Det betyr at hvis noen ønsker å sitte på med meg til Kristiansand, beholder jeg 227 kroner, mens selskapet tar 23 kroner.

Det skal sies at det ikke er første gang en slik tjeneste tilbys i Norge. For noen år siden lanserte VG Haikesentralen, som var en gratis tjeneste, og den ble i løpet av kort tid svært populær. Avisen har også skrevet mye om haiking tidligere, og blant annet intervjuet to av Norges mest erfarne haikere, Matias Nordahl Carlsen og Espen Aarsvold, som har haiket verden rundt.

Da jeg tittet innom Haikesentralen i dag så det ut til å være svært liten aktivitet på siden. Etter å ha sendt en mail til VG fikk jeg en bekreftelse fra Øyvind Solstad, som er
ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG, at Haikesentralen ikke lenger er i bruk. Dersom du vet om andre som fortsatt tilbyr slike tjenester i Norge, så send meg gjerne et tips!

Kunne du tenke deg å tilby plass i bilen din – eller sitte på med folk du ikke kjenner? Jeg skal i hvert fall teste det ut – og melde tilbake hvis jeg får napp!

Facebook Comments

2 thoughts on “Skal vi samme vei?

    • Godt spørsmål! Jeg må innrømme at det er lenge siden jeg har sett noen aktive haikesider. Tok et raskt søk på nettet, og ser blant annet at VGs haikesentral ser ut til å h stoppet opp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *