Det gode liv – en illusjon?

Gjesteblogger: Doris Hildenbrand

Det gode livet – hva er det egentlig? Alle leter etter svaret, men det finnes ikke et fasitsvar.

Trivsel er like individuelt som mennsker er, og livsstil og kultur spiller en vesentlig rolle. I den vestlige verden konsumerer de fleste langt over det som er livsnødvendig – og mange langt over det som er fornuftig.

Konsum er blitt et synonym for det gode liv, men det er dyrkjøpt lykke. Den er kortvarig og forsvinner fortere enn vi kan skaffe oss et nytt objekt å begjære. Det vi sitter igjen med er et behov for å bli kvitt overflodet.

Jeg har tilbragt mesteparten av mitt liv i Tyskland. Det som slo meg når jeg kom til Norge, var den sorgløse omgang med ressurser her til lands.

Jeg lurer på hvordan det står til hos deg? Står lyset på, uansett? Bruker du oljeovner til oppvarming? Sorterer du søppel? Har du sett søppel ute i naturen, i veikanten og på parkeringsplasser? Hva tenker du om det?

Vasker du fortauet med høytrykksspyler eller bruker du kost?

Bærer du handlevarene dine i plastpose eller bruker du kurv eller handlenett? Og hvor mye mat kjøper du? Kaster du mat? Lengter du etter den nyeste motetrenden hele tiden? Trenger du å skifte ut kjøkkenet etter syv år? Denne listen kunne jeg ha laget lengre og lengre…

Alle vil ha det trivelig rundt seg, men hva betyr «rundt»? Hvor går grensen for ditt ansvarsområde? Er det boligen din, hagen din – eller er det også friområdene du pleier å benytte? For meg betyr «rundt meg» stedet hvor jeg oppholder meg, akkurat nå. Jeg etterlater ikke spor og rydder etter meg, så andre skal slippe å gjøre det.

Privat holder jeg det enkelt. Mindre plass betyr mindre å vaske, mindre å stelle med – og det gir meg frihet til det vesentlige. Gammeldagse ting kan fungere bra og dekker mine behov. Enkle, ferske måltider smaker best og koster mindre. Klær kan brukes til de er slitt eller ikke passer lenger. De kan resirkuleres, gis bort eller sys om.

Mitt råd er å satse på kvalitet framfor kvantitet. Kjøp bare ting du virkelig trives i eller med, gjerne brukt! Kjøp tidløse ting og tenk deg om: Kommer du til å like dette om 15 år også?

Jeg bruker fortsatt møbler fra 1980-tallet – fordi jeg liker dem fortsatt.

Når du skaffer deg noe, tenk på det som følger med kjøpet. Hva trenger du av tilbehør? Er det noe som må skaffes kontinuerlig, og til hvilken kostnad? Et annet lurt tips er å rydde hjemmet. Ting og tang stjeler energien din og forårsaker stress.

Er du redd til å miste eller gå glipp av noe? Problemet ligger i deg selv, ting kan ikke gjøre deg trygg eller gi livsglede. Du fortjener så mye bedre enn det! Velg opplevelser framfor materielle goder. Sats på sosial omgang, prioriter venner og familie. Skaff deg et nettverk via å vise engasjement.

Mulighetene er utallige. Da vil du oppdage at du kommer nærmere og nærmere det gode livet, uansett hvor mye du eier.

Veien dit er spennende og givende. Det er aldri for sent til å starte! Det virker som et paradoks – men mindre er så mye, mye mer!

Doris Silvia Hildenbrand er sykepleier med videreutdanning i Personal Management. Dette er første gang hun er gjesteblogger.

Greenfluencer, journalist og kreativ konsulent Anja Stang var Shoppingfris første gjesteblogger. Les hennes tankevekkende innlegg her: «I see dead clothes».

Vil du være min neste gjesteblogger? Les mer om gjesteblogging her og send meg gjerne en mail: irina@irinalee.no 

Gleder meg til å høre fra deg!
Beste hilsen Irina

ps. Har du lyst på mer inspirasjon i hverdagen, så klikk på knappen nedenfor. Da får Shoppingfris nyhetsbrev rett i innboksen, én gang i uken.
JA, TAKK! Jeg vil bli inspirert

Obs! Du må bekrefte din epostadresse etter at du har meldt deg på. Hvis du ikke har mottatt ditt første nyhetsbrev innen få minutter etter at du har bekreftet adressen, så sjekk spam-filteret eller promotionsmappen i Gmail.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *