Om å være modig

Jeg er en stor fan av selvhjelpsbøker. Å få titte andre mennesker over skulderen, lære av deres erfaringer og lytte til deres tips, har ofte gitt meg nye perspektiver på mitt eget liv.  

En forfatter jeg til stadighet vender tilbake til er Brené Brown. Hun er en anerkjent forsker og forfatter, som har gitt ut en rekke bestelgere og holdt flere TED-foredrag.

Akkurat for øyeblikket leser jeg The Gifts of Imperfection, hvor temaet er  Wholeheartedness – om å leve «helhjertet». Hun skriver at det som kjennetegner mennesker som lever helhjertet, har en ting til felles: De er modige. De utviser ordinary courage – ordinært mot.

«Hm, hva mener hun med dette?» tenkte jeg, før jeg leste videre. «Må man være modig for å leve helhjertet?»

Ordet «courage» (mot), bygger på det latinske ordet cor – som betyr hjerte. I dag forbindes courage eller mot gjerne med det å gjøre noe heroisk eller være en helt. Tidligere betydde derimot det engelske ordet «courage» å si det man tenker på ved å «lette sitt hjerte». Det lå altså betydelig nærmere ordets etymologiske opprinnelse.

Det innebærer at mennesker kan utvise ordinært mot uten at de trenger å være superhelter. Du og jeg kan være modige ved å være ærlige, og åpne våre hjerter for hverandre.

Jeg tror på verdien av å leve helhjertet. Mitt ønske er å være modig, og jeg øver meg stadig på å være ærlig og åpen overfor alle mennesker jeg har i livet mitt. Å dele noen av mine tanker og erfaringer i denne bloggen er den del av den prosessen. Det er ikke alltid behagelig, men jeg kjenner meg litt modigere for hver gang jeg gjør det.

Nå lurer jeg på: Er du en «hverdagshelt» i ditt liv? Hvordan er du modig? Hvem tør du å åpne ditt hjerte for, og hva gjør det med deg? Legg gjerne igjen en kommentar nedenfor, eller send meg en melding. Jeg vil gjerne høre fra deg.

Hvis du har litt tid til overs, vil jeg også anbefale denne TED-talken med Brené Brown. Her snakker hun om sine egne erfaringer med skam, og hvilke verktøy hun fant frem til for å overvinne den følelsen. Som hun sier:

«Vulnerability is our most accurate measurement of courage.»

Sårbarhet er vårt mest nøyaktige mål for mot. I dag velger jeg å være modig.

ps. Ikke gå glipp av mitt nyhetsbrev! Klikk på den gule knappen, legg inn din epostadresse og bekreft påmeldingsmailen du får i retur, så sender jeg deg litt påfyll med inspirasjon og motivasjon i hverdagen.

JA, TAKK! Jeg vil bli inspirert

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *